امنیت سایبری سیستم های کنترل صنعتی و اسکادا

دکتر احمدیان : مشاور ، مجری و مدرس /استاد پژوهشگر دانشگاه صنعتی امیرکبیر

۵ مطلب در اسفند ۱۳۹۶ ثبت شده است

جمع بندی  آخر سال از زندگی شخصی تا وضعیت امنیت سایبری(برنامه ریزی و نقشه راه)

جمع بندی آخر سال از زندگی شخصی تا وضعیت امنیت سایبری(برنامه ریزی و نقشه راه)

یکی از کارهایی که در آخر هر سال ،جهت رسیدن به موفقیت در زندگی شخصی و حرفه ای، بسیار توصیه می شود جمع بندی کارهای انجام شده در طول سال است. البته این جمع بندی نیاز به یک زیرساخت برنامه ریزی دقیق دارد که باید در طول سال انجام شده باشد و  بتواند شاخص هایی را برای محاسبه ارائه کند. البته جدای از فراهم نمودن این زیرساخت، متعهد نمودن خود به عمل به برنامه ریزی و ثبت آن بسیار اهمیت دارد. اهمیت برنامه ریزی و نظم در امور بر هیچ انسان عاقلی پوشیده نیست همانطور که در ادیان مختلف از جمله دین مبین اسلام نیز بارها به آن تاکید شده است(حَاسِبُوا أَنْفُسَکُمْ قَبْلَ أَنْ تُحَاسَبُوا ، اوصیکما...بتقوی اللّه و نظم امرکم).در برخی از پست ها و محافل برخی مخاطبین گرامی خواسته بودند که از برنامه ریزی شخصی و حرفه ای نیز در وب نوشت مطالبی درج نمایم که انشالله در آینده این توفیق نصیب شود که بتوانم تجارب شخصی و حرفه ای خود را در حوزه برنامه ریزی که حاصل 14 سال تجربه در حوزه برنامه ریزی است منتشر نمایم. بنده حقیر نیز همواره سعی می کنم  در حد بضاعت خود چه در پروژه های حرفه ای حوزه سایبری و چه در زندگی شخصی چنین برنامه ریزی و جمع بندی داشته باشم؛ به عنوان مثال در شکل فوق برخی از نمودارهای جمع بندی برنامه ریزی(شخصی) سال 1396 بنده را مشاهده می کنید.

 

و اما تلنگری به ما در حوزه امن سازی صنایع و زیرساخت های حیاتی:

 

  • تا چه حد در رسیدن به اهداف امنیتی صنعت خود در طول سال 96 موفق بودیم؟
  • آیا اصلا اهداف امنیتی سالیانه ما مشخص شده است؟ (این اهداف در قالب نقشه راه امنیت سایبر-فیزیکی  توسط مشاورین و تیم های امنیتی با همفکری با متولیان و مسئولین صنعت مشخص می شوند.)
  • آیا اصلا برای امن سازی صنعت خود نقشه راهی داریم یا اینکه هنوز بدون برنامه و نقشه مشخص  گام بر می داریم؟
  • اگر بخشی از برنامه های امنیتی نقشه راه 1396  محقق نشده است، آیا دلایل آن شناسایی شده است و برای حل چالش های پیشرو در سال آتی برنامه ریزی کرده ایم؟
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
تبریک سال جدید و امنیت در زیرساخت های حیاتی

تبریک سال جدید و امنیت در زیرساخت های حیاتی

در آستانه فرا رسیدن «عید نوروز باستانی»آغاز سال نو خورشیدی را به همه مخاطبین عزیز (مدیران  و متولیان محترم صنایع و شرکت ها، سرپرستان  گرامی، متخصصین،کارشناسان، مشاورین ، پژوهشگران و دانشجویان عزیز و سایر دوستان  بزرگوار) تبریک عرض نموده   و در پرتو الطاف بیکران خداوندی سالی سرشار از سلامتی و بهروزی، طراوت و شادکامی، عزت و کامیابی را برای شما آرزومندیم.

  در سال 96 در کشور شاهد برگزاری دوره های مختلف آموزشی و  نشست های تخصصی  در حوزه امنیت سامانه‌ های کنترل صنعتی بوده ایم؛ شرکت ها، پژوهشگاه ها و  دانشگاه ها  فعالیت خود را این حوزه شروع کرده اند و متخصصین و پژوهشگران جوانی  در کشور،  دانش و تجربه ارزشمند خود را از طرق مختلف در اختیار صنایع و نیازمندان این حوزه قرار می دهند، به عنوان یک ایرانی از این حضور فعال کارشناسان و متخصصین بسیار خوشنودم، چرا که  کشور عزیزمان همواره در جبهه  تهاجم سایبری دشمنان قرار داشته و به شکل مستمر زیرساخت های حیاتی آن مورد تهدیدات سایبر-فیزیکی است. امید است حضور فعال کارشناسان، متخصصین و مشاوران امنیت کنترل صنعتی و ارائه تجارب و دانش ارزشمند آنها به ویژه از طریق فضای مجازی بتواند خلاء بسیار قابل توجه در حوزه امنیت کنترل صنعتی کشور را در بخش آگاهی بخشی و حساس سازی پر نماید تا در  گام بعد این متولیان، مدیران و کارشناسان صنایع باشند که با درایت و  تدبیر خود گام های مهمی را در جهت امن سازی زیرساخت های حساس، حیاتی و مهم کشور بر دارند.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
امنیت  سیستمهای کنترل صنعتی و اسکادا: ویدئو مصاحبه بعد از سخنرانی چالش های امنیتی در سامانه های سایبر-فیزیکی (با محوریت تحلیل جریان اطلاعات در خطوط لوله نفت و گاز)

امنیت سیستمهای کنترل صنعتی و اسکادا: ویدئو مصاحبه بعد از سخنرانی چالش های امنیتی در سامانه های سایبر-فیزیکی (با محوریت تحلیل جریان اطلاعات در خطوط لوله نفت و گاز)

سخنرانی چالش های امنیتی در سامانه های سایبر-فیزیکی (با محوریت تحلیل جریان اطلاعات در خطوط لوله نفت و گاز) در ششمین کنفرانس فناوری اطلاعات و ارتباطات در نفت، گاز ،پالایش و پتروشیمی در 27 دی  در مرکز همایش های بین المللی شهید بهشتی  تهران با حضور مدیران، متولیان و متخصصین شبکه های کنترل صنعتی صنایع مربوطه برگزار گردید و مورد استقبال مطلوبی در این کنفرانس و فضای مجازی قرار گرفت. در پایان این سخنرانی مصاحبه ای از سوی دبیرخانه محترم کنفرانس و جناب آقای منصور گنجی (ماهنامه شبکه)  انجام گرفت که ضمن تشکر از جناب گنجی بزرگوار و جناب  بیدختی عزیز،  شما را به  مشاهده ویدئوی این مصاحبه دعوت می‌کنم.

برخی سوالات که در این مصاحبه به آن پرداخته شد :

 

 

 

  • مختصری از  مقدمه سخنرانی مربوطه (بخش چالش های امنیتی در صنایع کشور)...؟
  • برخی راهکارها پیشنهادی برای صنایع و زیرساخت های حیاتی...؟ 
  • برخی راهکارها برای علاقه مندان و گروه هایی که به دنبال فراگیری امنیت در حوزه اتوماسیون صنعتی(صنایع و سامانه های کنترل صنعتی آنها) اند ...؟

 

لینک مشاهده و دانلود مصاحبه در آپارات

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
امنیت سیستم کنترل صنعتی : یک حادثه  یا یک حمله سایبر-فیزیکی؟!  مسئله این است!

امنیت سیستم کنترل صنعتی : یک حادثه یا یک حمله سایبر-فیزیکی؟! مسئله این است!

به راستی چقدر به فکر حملات سایبر-فیزیکی ممکن برای صنعت خود بوده ایم؟! آیا برای بعد از حملات و حوادث برنامه های ایمنی و امنیتی تدوین کرده ایم و مکانیزم های لازم را اعمال نموده ایم؟  با ما باشید تا به شما کمک کنیم...

برای مشاهده مجموعه ویدئوهای حوادث و حملات سایبر-فیزیکی به سامانه های کنترل صنعتی به این لینک مراجعه نمایید.

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ارزیابی امنیت سیستم های کنترل صنعتی:بخشی از  سوالات  چک لیست ارزیابی امنیتی مرحله پیاده سازی پروتکل IEC 60870-5-104

ارزیابی امنیت سیستم های کنترل صنعتی:بخشی از سوالات چک لیست ارزیابی امنیتی مرحله پیاده سازی پروتکل IEC 60870-5-104

در تصویر  فوق بخشی از سوالات چک لیست ارزیابی امنیتی  مرحله پیاده سازی  پروتکل کنترل صنعتی IEC 60870-5-104  را مشاهده می کنیم. استفاده از سوالات چک لیست ها یکی از روش های مرسوم در  ارزیابی امنیتی سامانه های مختلف است که به شکل دستی یا نرم افزاری انجام می شود. این چک لیست بخشی از فصل 4  کتاب «پروتکل کنترل صنعتی IEC 60870-5-104 از منظر امنیت سایبری» است در از طریق این لینک می توانید با آن آشنا شوید.

پروتکل IEC 60870-5-104 که به طور مخفف در این کتاب به آن T104  گفته می شود در استاندارد مرجع با عنوان کلی «دسترسی به شبکه با استفاده از روش‌های انتقال استاندارد» مطرح است که مشخص کننده نحوه استفاده از پروتکل TCP/IP در این استاندارد است. این استاندارد ضمیمه جهت سیستم‌های اسکادای برق طراحی شد و به عنوان یک واسط باز TCP/IP برای ارتباط بین تجهیزات مختلف در شبکه‌های اینترانت و اینترنت استفاده می‌شود . یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های مورد توجه پروتکل T104 امکان ارتباط با شبکه‌های استاندارد (به ویژه شبکه‌های TCP/IP) است که اجازه انتقال همزمان داده‌های چندین دستگاه و خدمت را می‌دهد. T104 کاربردهای متعددی در صنایع و زیرساخت های حیاتی از جمله انتقال دستورهای مستقیم، انتقال فوری داده‌ها، انتقال داده در صورت نیاز، همزمان سازی ساعت و انتقال فایل را فراهم می‌کند[1].
 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰