آزمایشگاههای "امنیت سایبری سامانههای کنترل نیروگاهی" و "تست عملکردی شیرهای کنترلی" با حضور مدیرعامل شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی و ریاست پژوهشگاه نیرو افتتاح شد.
به گزارش پایگاه خبری برق حرارتی، عملکرد قابل اطمینان بخش تولید به عنوان اولین حلقه زنجیره تامین برق از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مغز متفکر فرایند تولید برق در نیروگاهها، سامانههای اتوماسیون و کنترل هستند و مباحث امنیت سایبری در این سامانهها دارای اهمیت فراوانی است.
بدین منظور فرایند و سامانههای کنترل نیروگاهی به صورت فیزیکی در فضای آزمایشگاهی پژوهشگاه نیرو پیادهسازی شده است که اجرای این پایلوت بستری برای انجام تستهای نفوذ امنیتی و شناسایی آسیبپذیرهای امنیتی سامانههای کنترل نیروگاهی و همچنین اجرای راهکارهای امنسازی و بررسی اثر آنها بر روی عملکرد سامانه فراهم ساخته است.
انجام تست نفوذ و حملات سایبری به منظور استخراج آسیبپذیرهای امنیتی بر روی پایلوت مشابه شرایط واقعی، بررسی عملکرد تجهیزات و کنترلهای امنیتی از جهت کارآمد بودن آنها در ارتقای امنیت، طراحی و پیادهسازی متدولوژی مدیریت مخاطرات امنیتی، بررسی عملکرد تجهیزات و کنترلهای امنیتی از نظر عدم اختلال در فرایندهای اصلی نیروگاهی آموزش پرسنل و ارتقای آگاهی مدیران در خصوص پیامدهای آسیبپذیری و حملات سایبری از جمله اهداف اجرای این طرح است.
همچنین پیادهسازی شبیهساز فرایند و بخش تولید برق در نیروگاه به صورت فیزیکی، استفاده از PLCها، معماری DCS مبتنی بر ساختار Server/Client ، پیادهسازی لوپ کنترل دما، فشار، دبی، سطح و دور توربین و ژنراتور و قابلیت ادغام با شبیهسازهای نرمافزاری به صورت HW in the loop جهت شبیهسازی انواع فرایندها از ویژگیهای پایلوت پیادهسازی شده است.
آزمایشگاه تست عملکردی شیرهای کنترلی
آزمایشگاه تست عملکردی شیرهای کنترلی نیز به منظور استخراج منحنی عملکردهای شیرهای کنترلی، تست عملکرد شیرهای کنترلی از سایز یک تا هشت اینچ، محاسبه ضریب جریان شیر کنترلی CV، امکان بررسی و تشخیص کاویتاسیون در شیرها، امکان انجام تست پرتابل در محل نصب شیر، ارائه مشاوره در خصوص انتخاب و طراحی شیرهای کنترلی و تست عملکرد شیرهای کنترلی با کلاس فشاری ANSI۳۰۰ الی ANSI۲۵۰۰ آغاز به کرده است.
براساس برنامهریزی صورت گرفته خدمات این آزمایشگاه به صنایع برق، نفت، پتروشیمی و سازندگان شیرهای کنترلی قابل ارائه خواهد بود.
خبرنگار: رسول صادقی
مرجع: شرکت مادر تخصصی برق حرارتی
-
مطالب مرتبط:
- 📽کلیپ کوتاه از دورههای آموزشی تئوری-عملی امنیت سایبری سیستمهای کنترل و اتوماسیون صنعتی
- لیست دوره های آموزشی امنیت سایبری سامانه های کنترل و اتوماسیون صنعتی
- برگزاری آموزش تخصصی 64 ساعته نظری و عملی «امنیت سایبری سیستمهای کنترل و اتوماسیون صنعتی و اسکادای صنعت برق و راهکارهای ارتقاء آن (با تمرکز بر شرکت مدیریت شبکه برق ایران)
- گزارش برگزاری دوره آموزشی تخصصی سهروزه نظری و عملی امنیت سایبری سیستمهای صنعتی نیروگاههای حرارتی، برق-آبی و منابع آب و راهکارهای ارتقاء آن
- گزارش برگزاری دوره آموزشی امنیت سایبری تجهیزات و شبکههای صنعتی حوزه شرکتهای برق منطقهای
- گزارش برگزاری سمینار «تجزیه و تحلیل حملات سایبری و سناریوهای نفوذ به صنعت برق» در سی و چهارمین کنفرانس بینالمللی برق
- کارگاه تجزیه و تحلیل حملات سایبری و سناریوهای نفوذ به صنعت برق: نکتهها و آموزهها(کنفرانس بین المللی رمز - دانشگاه فردوسی مشهد)
- کارگاه کالبدشکافی حملات سایبری به صنعت برق و پیاده سازی عملی حملات پایه به شبکه اتوماسیون توزیع(کنفرانس ملی شبکه های توزیع برق -دانشگاه لرستان)
- نشست طرح مسئله امنیت اتوماسیون صنعتی و اینترنت اشیاء
- برگزاری دوره آموزشی تخصصی امنیت سایبری سامانههای کنترل و اتوماسیون صنعتی صنعت برق و راهکارهای ارتقاء آن (با تمرکز بر حوزههای توزیع و انتقال)
- گزارش بررسی حادثه قطع برق سراسری ونزوئلا، حمله سایبری یا خرابکاری صنعتی
- ارزیابی امنیتی و تست نفوذ شبکه های کنترل صنعتی
- ارائه آموزشی حمله به سیستم های کنترل صنعتی (حملات کنترل صنعتی، از حرف تا عمل)
- دوره آموزشی پدافندغیرعامل و امنیت سایبری در سیستم های کنترل و اتوماسیون صنعتی (محتوای 16 ساعته)
- سخنرانی چالش های امنیتی در سامانه های سایبر-فیزیکی (با محوریت تحلیل جریان اطلاعات در خطوط لوله نفت و گاز)
- معیارهای گزینش دورههای پیشرفته امنیت کنترل و اتوماسیون صنعتی درکشور
- دوره های آموزشی امن سازی سیستم های کنترل صنعتی در سطح پیشرفته
- کارگاه آموزشی امنیت اطلاعات در سامانههای کنترل صنعتی(کنفرانس انجمن کامپیوتر 96)
- کارگاه آموزشی امنیت اطلاعات در سامانههای کنترل صنعتی : چالشها و راهکارها(کنفرانس رمز 96)
- راهکارهای امنیت سایبری سامانه های کنترل صنعتی در جهان و تطبیق آن با وضعیت ایران
- دوره آموزشی امنیت سایبری در سامانه های صنعتی
- انتشار کتاب پروتکل کنترل صنعتی IEC 60870-5-104 از منظر امنیت سایبری